ÉPÍTETT MESÉK

 A Magyar  Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjprogramja keretén belül lehetőségem nyílt összegezni az elmúlt 15 év alkotói tapasztalatait egy gyermekeknek íródott mesekönyv formájában.

"Vesszőparipám", hogy generációkról generációkra egyre távolabb kerülünk az alkotástól, a kézi munkától, de akár a barkácsolástól, vagy bármilyen tárgyi, fizikai teremtés folyamatától is, aminek hatására egyrészt egyre kiszolgáltatottabbak leszünk az egyes részfolyamatokban jártas "szakembereknek", másrészt  - és ez a legfontosabb - legértékesebb emberi adományunkkal nem élünk - a teremtés művészetével.

A mai 40-50 éves generáció talán az utolsó (kivéve az elmaradottabb, szegényebb régiókban), akik gyerekként még alkottak, és a játékaikat, vagy azok nagy részét maguk voltak képesek megteremteni.

A "nyugat" beözönlése a szórakoztatóiparba, vagy a játékiparba alapjaiban forgatta fel a gyermekeknek a játékhoz való viszonyát, emellett a könnyen beszerezhető játékok dömpingjével árasztották és árasztják el még most is a gyermekeket. Sajnos - és nem véletlen írom így - rengeteg gyermeknek a padlótól a plafonig érő szekrénye roskadásig telt játékokkal. Itt is évek, évtizedek kellettek ahhoz, -amit józan ésszel átgondolva bármelyik szülő időben észrevehetett volna- hogy szakemberek ismerjék fel és publikálják a túl sok játék  gyermekekre gyakorolt káros hatását. 

A kevesebb néha több, azaz a rengeteg játékkal pont ellenkező alkotói attitűdöt fogunk elérni a gyermekeknél, mint amire számítottunk...

A könyvben  - bár az alkotói alapozást már a legkisebb korban, majd folytatva az óvodában meg kellene kezdeni - a kisiskolás korú gyermekek számára kínálok izgalmas és otthon is kivitelezhető alkotó játékokat, mindezt úgy, hogy az iskolai tananyaggal együtt haladva, annak tudásanyagát kiegészítve egy mesére fűzöm fel az "ismereteket".

Megjegyzések